Stout & Porter
Stout en porter bieren zijn familie van elkaar. Sterker nog, de stout is een bierstijl die is voortgekomen uit de porter, en is eigenlijk ook een afkorting van 'stout porter', ofwel, een sterke porter.
Om te beginnen bij de porter: dit is van origine een donker bier, die met name werd gedronken door de porters in de Engelse havens (zoals de overlevering stelt). Hoe de exacte geschiedenis in elkaar zit, is nogal onduidelijk. Vast staat dat er al vroeg in de 18e eeuw werd gesproken over de 'porter' als bier. Je kan je voorstellen dat de porters uit deze tijd moeilijk te vergelijken zijn met de moderne porters.
Porters zijn donkere bieren, maar zeker niet ondoorzichtig. Als je er doorheen kijkt (met bijvoorbeeld de hulp van een lampje) dan zie je eigenlijk ook dat een porter niet zwart is, maar diep donker rood of bruin. De smaak kenmerkt zich door donkere tonen, zoals koffie en chocolade, maar ook smaken van graan, karamel, brood, en soms zelfs wat fruitig (denk aan rode en blauwe bessen). Het bier kan ook wat hoppig zijn, wat historisch wel past, maar niet altijd gebeurd. Het alcoholpercentage ligt (meestal) tussen de 4,5 en de 6,5%.
De Stout kan worden gezien als de 'grote broer' van de porter. Dik, vol en rijk, met een flink alcoholpercentage.
Stouts zijn echt donkere bieren. Je kan proberen door je glas heen te kijken, maar dat gaat je niet lukken. Zwart, zwart, gitzwart van kleur, met grote smaken. Koffie, chocolade, drop/salmiak, geroosterd, gebrand, zoet, droog, heftig, maar ook gelaagd en subtiel. Ook in stouts kan je fruitige tonen hebben, zoals donker rood fruit, bessen, vijgen, etc, maar dat is zeker niet altijd zo. Verwacht een alcoholpercentage van tussen de 8 en de 12%, maar uitschieters (zeker naar boven) zijn geen zeldzaamheid. Boven de 10% alcohol spreek je van een Russian Imperial Stout. De term 'Russian Imperial' zou slaan op de populariteit van de (hele zware) stouts aan het Russische keizerlijk hof, hoewel hier geen tastbaar bewijs voor is. Bekend is wel dat de Imperial Stout enorm populair was bij de Tsaren, en dat ze gezien werd als edele drank.
Stouts worden ook vaak gebruikt om te lageren op houten vaten, waar voorheen een andere drank op heeft gelegen zoals whisky, bourbon of iets anders. We hebben het dan over de 'barrel aged' stout.
Bekijk hier alle stouts en porters die we in ons assortiment hebben.