Over

Over Hop-In en Barrel Aged Bieren.

De Hop-In bierwinkel specialiseert zich in het bijzondere segment van barrel aged en vintage bieren. In de laatste 5 jaar is de Nederlandse biermarkt compleet veranderd. Speciaalbier was vroeger iets voor de slijterij of de specialist, en waren deze bieren voornamelijk afkomstig uit België. Tegenwoordig is er sprake van een zeer levendige en veranderlijke markt van bieren van Nederlandse bodem. Wat fantastisch is om te zien, is dat er niet alleen sprake is van een enorme toename van Nederlandse brouwers en brouwerijen, maar ook een toename in de de kwaliteit van het bier. Veel brouwers experimenteren met nieuwe methoden en technieken en zijn creatief met ingrediënten. We zien daarom tegenwoordig ook veel bieren die enkele jaren geleden nog als exotisch werden beschouwd. Denk daarbij aan Pale Ale’s, IPA’s en stout bier. Nu brouwen zelfs de kleine brouwerijen de meest verschillende biertypen.

Naast deze verschillende bieren zijn er ook bijzondere edities van bieren die op houten vaten worden gelagerd. Dit proces wordt ‘barrel aging’ genoemd en is eigenlijk een heel oud proces. Tegenwoordig worden bieren tijdens het vergisten bewaard op roestvrijstalen tanks, maar daarvoor werden altijd houten vaten gebruikt. Het bijzondere van de huidige barrel aged bieren, is dat vaten specifiek worden uitgezocht om een extra smaak dimensie aan het bier te geven. Daarom worden whisky of wijn vaten gebruikt. Elk type vat, afhankelijk van de drank die er op heeft gelegen, geeft een eigen karakter en smaak aan het bier. Bourbon vaten geven veel vanilletonen aan het bier, terwijl wijnvaten weer een fruitige dimensie afgeven. Zo worden verschillende bieren uitgezocht om te combineren met de smaken van de verschillende vaten. Het resultaat is vaak een bier dat vol staat van de smaken. Het zijn bieren zijn grote bieren, en vaak ook zware bieren van boven de 10% alcohol. Zeer fascinerend en ideaal om voor langere tijd weg te leggen.

Op hout gelagerde bieren zijn vrijwel altijd bijzondere bottelingen, die in zeer beperkte mate beschikbaar zijn. Elk vat is anders en daarom is er bij elke batch sprake van een beperkte oplage, meestal maar enkele honderden flessen. Voorraden zijn zeer beperkt en naleveren is bijna niet mogelijk. Ziet u iets dat u mooi vindt, is het aan te bevelen snel te bestellen omdat naleveren vrijwel niet mogelijk zal zijn.