Alles over IPA's Deel 1

Alles over IPA's Deel 1

, door Teun de Waal, 4 min lezen

Alles over IPA’s Deel 1


De IPA, ofwel de India Pale Ale. Bij velen bekend als bierstijl, maar er zijn zoveel variaties en substijlen van, dat je niet altijd weet wat je nou in je glas krijgt als je er een besteld in het cafe. Daarom willen we in dit artikel wat meer duidelijkheid geven over wat een IPA nou precies is, en wat je als bierliefhebber qua smaak kan verwachten in je glas. 


Wat is een IPA? 

Heel kort door de bocht, een IPA is een bier waarbij de smaak van de hop centraal staat. De stijl bestaat al ongeveer 200 jaar, en vindt zijn oorsprong in Engeland. In de jaren ‘70 is de stijl weer opnieuw populair geworden, maar nu in Amerika, en met het gebruik van Amerikaanse hop. Deze nieuwe Amerikaanse hopsoorten (denk aan soorten als Cascade, Chinook, Simcoe, Centennial) hebben een nieuwe impuls aan de stijl gegeven. In tegenstelling tot de klassieke Engelse en Europese hopvariëteiten, kenmerken de Amerikaanse soorten zich door meer fruitige tonen als citrus en tegenwoordig ook tropisch fruit. 

Na de Amerikaanse bierrevolutie van de jaren ‘70 en ‘80 ging het hard met de ontwikkeling van bier, en dus ook van de IPA. Zeker de afgelopen 10 jaar is er sprake van een wervelwind van nieuwe stijlen en worden er constant nieuwe technieken ontwikkeld om IPA’s nog spannender te maken. Hieronder zullen we een aantal van de bekendste en populairste IPA stijlen bespreken, zodat je een idee hebt van wat je nou precies gaat drinken! En ben je benieuwd naar de IPA's die we op voorraad hebben? Bekijk dan hier alle IPA'S.


 • West Coast IPA of American IPA. Dit is eigenlijk de klassieker zoals we die nu kennen. Heeft meestal een percentage van 6 a 7 procent, is goed gehopt. Kleur is goudgeel en helder. Tonen van citrus, grapefruit, en een stevige bitterheid.
 •  

 • New England IPA / NEIPA / Hazy IPA / DDH (Double Dry-hopped) IPA / Juicy IPA. Deze nieuwe stijl van IPA is in Nederland nog geen 10 jaar oud. Deze stijl van IPA werd als eerste in Vermond geproduceerd, onder de naam Heady Topper van The Alchemist Brewery. De essentie van deze vorm van IPA is dat ze troebel is, een dik, bijna romig mondgevoel heeft en dat vol zit met tonen van tropisch fruit. De klassieke NEIPA heeft nog een duidelijke bitterheid, maar tegenwoordig heeft ze weinig bittere tonen, en zijn het juist de smaken van mango, ananas, passievrucht, papaya en meer die centraal staan.
 • Black IPA / Cascadian Dark Ale / American Dark Ale. Dit is een IPA gebrouwen met donkere mout, die je normaal gezien zou gebruiken in een stout. Dit creëert een bijzondere smaakcombinatie, waarbij de donkere tonen van een stout (denk aan chocolade, laurier, salmiak en koffie) worden gecombineerd met de fruitige tonen van citrus en tropisch fruit. Daarnaast krijg je complexe bittere tonen, omdat de aardse bitterheid van gebrande granen anders is dan de citrus bitterheid die je van de hop krijgt. Als ze goed wordt uitgevoerd, dan behoren Black IPA’s tot een van de meest interessante bierstijlen die je kan krijgen. 
 • Double IPA / DIPA. Een IPA die een hoger alcoholpercentage heeft, en waar meer hop aan is toegevoegd. Verwacht grote en intense smaken, met veel tropisch en citrus fruit. Meestal rond de 8% vol. Je hebt natuurlijk ook een New England Double IPA (NEDIPA) of West Coast Double IPA.
 • Triple IPA / TIPA. Nog sterker en nog hoppiger dan een Double IPA! Een alcoholpercentage van 9 of 10 procent, met intense smaken van de hop en vrij zoet door het hoge alcoholpercentage. Zeker de New England Triple IPA is intens fruitig, met een dikke body en grote smaken van tropisch fruit zoals mango, papaya, ananas en passievrucht.  
 • Session IPA. Alle IPA’s onder de 5% vol die niet alcoholvrij of -arm zijn. Meestal rond de 4%, en zo in elkaar gezet dat je ze een hele sessie lang kan blijven drinken. 

   

   

  Tags


  Blog posts

  Login

  Wachtwoord vergeten?

  Heb je nog geen account?
  Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.